Mobirise

Hoeveel kost het om je woning energiezuinig te maken (en wat brengt het op).

Tegen 2050 moeten alle 3 miljoen Vlaamse huizen en appartementen even energiezuinig zijn als een nieuwbouwwoning vandaag. Het pas vernieuwde EnergiePrestatieCertificaat (EPC) toont aan hoe zuinig jouw woning is, wat je nog kunt verbeteren en hoeveel het je zal kosten. Wat betekent de score voor jouw huis, en wat levert een beter EPC op, als koper, huurder of verkoper?

Wat is er concreet veranderd aan het EPC?


“Het EPC informeert potentiële kopers en huurders over de energiezuinigheid van een gebouw (woning). Het is verplicht sinds 2008 bij een verkoop of een verhuring van meer dan 2 maanden. Tot nu toe werd de score al uitgedrukt in een kengetal tussen de 0 en ver voorbij de 700”, zegt Mieke Deurinck van het Vlaams Energieagentschap.

“Dat kengetal, de maat voor de energie-efficiëntie, verdwijnt niet helemaal bij het vernieuwde EPC. Maar we wilden het leesbaarder en beter begrijpbaar maken.” Het nieuwe energielabel heeft een letter en een kleur, vergelijkbaar met de labels die wasmachines en koelkasten krijgen. Zo zie je in een oogopslag hoe energiezuinig een woning is. A - en het kleur groen - staan dan voor de vroegere EPC-score tussen de 0 en 100. A+ is nog iets beter en staat voor een energiescore onder nul. Dit is natuurlijk het beste label dat je kunt halen, want dan produceer je evenveel of meer energie dan je verbruikt. Aan de andere kant van het spectrum, vind je de F en het kleur rood.

Wat heb je als verkoper of verhuurder aan een (goed) EPC?

“Hoe energiezuiniger een huis of appartement, hoe hoger de prijs die je als verkoper kunt vragen. Woningen met een B-label werden de afgelopen 8 jaar gemiddeld 10,9% duurder verkocht dan woningen met een E-label. Woningen met een F-label zijn dan weer gemiddeld 4,6% goedkoper verkocht dan woningen met een E-label”, klinkt het in een studie van de KU Leuven.

En een goed EPC speelt niet alleen een rol voor de verkoopprijs, het zorgt er ook voor dat je minder lang moet wachten voor je een koper vindt. “B-woningen werden in de afgelopen 8 jaar gemiddeld 25 dagen vroeger verkocht dan E-woningen”, concludeerden de onderzoekers in hun studie.

Wat heb je als koper en huurder aan een (goed) EPC?

“Het vernieuwde EPC adviseert ook meteen hoe je voor woning een betere energiescore kan behalen. Want niet alleen de eindscore van je huis staat in het vernieuwde EPC, je kunt ook per onderdeel van je huis bekijken wat je kan verbeteren. Zo zie je aan de hand van een tabel hoe ver je van de doelstelling staat wat bijvoorbeeld de isolatie van je dak betreft, maar ook de energiezuinigheid van je muren, de vensters en de beglazing wordt afzonderlijk bekeken”, zegt de bevoegde Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD).

“En we bieden meteen een groeipad aan waarin we duidelijk beschrijven wat de mogelijke stappen zijn die je kunt ondernemen om de EPC-score te verbeteren.”

Nog een voordeel: er wordt duidelijk gezegd hoeveel dat zal kosten. “ Iedereen houdt in zijn budget rekening met de prijs van een nieuwe keuken of badkamer, maar slechts weinigen met de aankoop van een zonneboiler of isolatie. De nieuwe tool zal de mensen duidelijker tonen hoe het met de energiezuinigheid van hun woning staat en wat ze nog moeten verbeteren. Het nieuwe EPC wil daarom op voorhand maximaal informatie geven over de te verwachten kosten.”

Volgens Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, is een goede EPC ook niet onbelangrijk om een hypotheek te krijgen. “Het is altijd gemakkelijker onderhandelen met een bank als je wil lenen voor een huis met een goed EPC. Want deze woningen vragen typisch een minder grote investering van de kopers naast de aankoop.”

Waarom scoren appartementen vaak beter dan huizen?

“Sinds de lancering van het vernieuwde EPC begin dit jaar (2019) zijn er al 3288 van die certificaten voor eengezinswoningen ingediend en 1904 voor appartementen. Bij eengezinswoningen hebben de meeste verkochte woningen een F-label (36%), terwijl bij appartementen het merendeel een B-label (34%) of een C-label (27%) heeft. Appartementen zijn typisch veel compacter dan eengezinswoningen en hebben daardoor sneller betere labels, ook al zijn ze niet per se beter geïsoleerd”, zegt Mieke Deurinck van het Vlaams Energieagentschap.